Onlarca Sigorta Şirketinden
En Kapsamlı Teklifler Karşında!

Kolay. Hızlı. Pratik.

51/2-b Cezası Nedir ve Ne Kadar?

Trafik Kanunu'ndaki maddelere göre her ceza tipi için farklı bir ceza kodu belirlenmiştir. Ceza kodlarının kullanılmasındaki amaç, ceza maddeleri arasında ayrım yapmak ve cezaların birbirlerinden ayrılmasıdır.

51/2-b cezası nedir diye merak edenler için; bu kod, sürüş sırasında sürücülerin hız sınırını %30’dan %50 oranına kadar aşmaları durumunda uygulanan trafik cezasını ifade eder. Kısaca, 51/2-b cezası, hız sınırını belirli bir oranda aşan sürücülere kesilen trafik cezasıdır.

51/2-b Cezası Nedir? 51/2-b Cezası Ne Kadar?

Trafik Kanunu'ndaki ceza maddelerinden 51/2-b kodu, 51. maddenin 2. fıkrasına dayanır. Bu ceza hükmü, Karayolları Trafik Kanunu’nda yer alan “Hız sınırlarına uyma zorunluluğu” başlığı altındaki 51. maddenin 2. fıkrasının (b) bendinde tanımlanmıştır. İlgili bentte, "Belirlenmiş olan hız sınırlarının %30’dan %50’ye kadar aşılması" durumu cezalandırılır. Bu kapsamda, ilgili maddede 4.512 TL trafik cezası uygulanır.

 

51/2-b Cezası Puanı Ne Kadar?

Karayolları Trafik Kanunu ile suç sayılan eylemlerden ötürü ceza uygulanmış olan kişilere alınan ceza karşılığında yönetmelikte belirtilmiş ceza puanları uygulanır. Trafik suçunu işlediğiniz tarihten geriye doğru bir sene içerisinde 100 ceza puanını doldurmanız durumunda sürücü ehliyetinizin 2 aylık süre ile geri alınabilir. Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanlığı’nın 51/2-b kodlu trafik ihlali durumunda belirli bir ceza puanı verilir. 51/2-b ceza puanı 15 olarak belirlenmiştir.

51/2-b Cezası Durumunda Ehliyet Belgesine El Konulabilir mi?

Trafik Kanunu’ndaki “Hız sınırlarına uyma zorunluluğu” başlıklı ilgili maddelere göre %30’dan %50’ye (50 dahil) kadar aşılması karşılığında ehliyetlere el konulabilir. Bir ihlalden geriye doğru 1 senede toplamda 5 kere daha ihlal yapılmasından ötürü ehliyete 1 senelik geçici olarak el konulabilir. Ehliyetleri alınan kişilere psiko-teknik değerlendirme ve uzman psikiyatrist muayenesiyle ehliyet almasına mani bir hal olmadığı belirtilirse sürücü belgesi iade edilir. Ancak bunun için trafik cezalarının ödenmiş olması gerekir.

En son ihlalden sonra geriye doğru 5 senede ehliyeti ikinci defa alınan kişilerin sürücü belgeleri iptal edilir. Ehliyeti iptal edilen kişilerin tekrar sürücü belgelerini alabilmeleri ancak sürücü kursuna devam edilmesi durumunda mümkündür. Sürücü kursuna devam eden ehliyeti iptal edilmiş kişiler, sınavlarda başarılı olursa motorlu taşıt sürücüsü sertifikası alır. Bu sürücülerin kurslara katılabilmeleri için psiko-teknik değerlendirme ve uzman psikiyatrist muayenesiyle sürücülüğe engeli olmadığını gösteren belge alması da gerekir.

Her trafik ihlalinde olduğu gibi 51/2-b cezası için de ehliyete el konulabilmesi mümkündür. Ancak sadece bu ceza için ehliyete el konulamaz. İhlal durumunda 51/2-b cezası için sürücünün aracının trafikten men cezası alabilmesi mümkün değildir. Ayrıca 51/2-b için işlem uygulanan sürücü araç kullanmaktan men cezası da alamaz.

51/2-b Cezası Ödeme Yöntemleri Nelerdir?

Karayolları Trafik Yönetmelikleri’nde ceza alınması durumunda para ödeme yöntemleri belirlenmiştir. 51/2-b cezası için ödemeler, Maliye Bakanlığı’nın vergi dairelerine, muhasebe bürolarına ve Gelir İdaresi Başkanlığının yetkilendirdiği PTT ve bankalara yapılabilir. Posta ya da banka ile yapılacak ödemeler için paranın yatırılma tarihi, ödeme tarihi olarak kabul edilir.

Bunların yanı sıra cezanın ödemesi kredi kartı ile deyapılabilmektedir. PTT veya bankalar aracılığıyla tahsil edilen ceza ödemeleriyle, kredi kartı kullanılarak yapılan ödemelerin muhasebe birimlerine aktarılma süresi gibi konular, Maliye Bakanlığı tarafından belirlenmiştir. 51/2-b cezası, ayrıca İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden online olarak da ödenebilir.

51/2-b Cezası için İtiraz Yapılabilir mi?

51/2-b cezası için itiraz yapılabilir. Bu ceza için kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde Sulh Ceza Mahkemesine itiraz için başvuru yapabilmek mümkündür. Bu süre zarfı içerisinde başvuru yapılmaması durumunda 51/2-b cezası kesinleşir. Başvuru için mahkemeye bazı evrakların sunulması önemlidir. Aksi takdirde itiraz kabul edilmez. Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvuru için gerekli evraklar şu şekildedir:

  • İtiraz dilekçesi
  • Cezanın kesildiği aracın ruhsatının fotokopisi
  • Sürücünün ehliyetinin fotokopisi
  • 51/2-b cezası kesilen sürücünün kimlik fotokopisi
  • 51/2-b cezası için tebligatın fotokopisi
  • Ödeme yapıldıysa dekont
  • Haklı olduğunuzu kanıtlayabilecek somut deliller

51/2-b cezası için itiraz etmeniz durumunda, mahkeme itiraz nedenlerini haklı bulursa söz konusu cezanın iptal edilebilmesi mümkündür.

51/2-b Cezası için Erken Ödeme İndirimi Bulunur mu?

51/2-b ceza erken ödeme indirimi yapılabilir. Trafik cezaları için ödeme süreleri Trafik Yönetmeliği’nde belirtilmiştir. Ceza tebliğ edildikten sonra 15 gün içinde ödeme yaparsanız ilgili yönetmeliklere göre indirim alabilirsiniz. 51/2-b cezası için tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde ödeme yaparsanız %25 indirimle 3.384 TL olarak tahsil edilir.

51/2-b Cezası Puanı Sorgulama Nasıl Yapılabilir?

Eğer 51/2-b cezası için ceza puanını sorgulamak isterseniz bunu e-Devlet üzerinden yapabilirsiniz. e-Devlet’e giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna “Araç plakasına yazılan ceza sorgulama” yazarsanız ilgili bölüme ulaşabilirsiniz. Ayrıca arama çubuğuna “Sürücü belgesi ve şahıslara yazılan ceza sorgulama” yazarsanız 51/2-b cezası puanı sorgulama bölümüne ulaşabilirsiniz.

51/2-b Cezası ile İlgili Bilinmesi Gereken Diğer Hususlar

51/2-b cezası için tebliğden sonra 30 gün içerisinde ödeme yapmazsanız geciken her ay için miktara yüzde 5 faiz işletilir. Fakat 51/2-b cezası için uygulanacak faizin cezanın miktarının iki katından daha fazla olması mümkün değildir. Her ay yüzde 5 faiz uygulandıktan sonra ceza hala ödenmezse sürücünün bankadaki hesaplarından ceza alınır. Eğer 51/2-b cezası uygulanan sürücünün bankada parası bulunmuyorsa maaşına haciz konulabilmesi mümkündür. Bunun için icra takibi de başlatılabilir.

51/2-b cezası için ihlali yaptıktan sonra EDS yani Elektronik Denetleme Sistemi’ne ceza yansır. İhlalden bir süre sonra ceza sisteme işlenir. Fakat ihlalin gerçekleştiği birim ve bölge farklılıklarından ötürü cezanın yansıma süresi değişkenlik gösterebilir. Hız sınırının aşılma oranına göre daha farklı cezalar da uygulanabilir.

51/2-a cezası hız sınırını yüzde 10’dan 30’ya (30 dahil) kadar aşılması durumunda verilen cezadır. 51/2-c cezası ise hız sınırını yüzde 50’den fazla aşmanız durumunda verilen cezadır. Ancak trafik cezaları zorunlu trafik sigortalarının primlerine yansıtılır. Bundan ötürü ne kadar az ceza alınırsa sigorta primleri o derecede az olur. Siz de Sigortayeri ile zorunlu trafik sigortası teklifi alabilir ve en uygun fiyatlarla sigortanızı yaptırabilirsiniz.