Onlarca Sigorta Şirketinden
En Kapsamlı Teklifler Karşında!
Kolay. Hızlı. Pratik.
Kazalarda Kusur Oranı Nedir? Nasıl Hesaplanır?
Motorlu taşıtlar trafikte seyir halinde ya da park halindeyken çarpma, çarpılma gibi farklı risklerle karşı karşıya kalır. Trafik Kanunları kaza ve kaza kusur durumlarını olaya karışan aracın durumuna göre belirlerken kazada kusur oranı hesaplama online olarak da yapılabilir. Kazalar hem maddi hem de manevi kayıplara sebep olabilecek kadar büyük olduğunda devreye giren sigorta poliçeleri her ne kadar zararı tazmin etse de doğru kaza kusur oranı hesaplama maddi kayıplarınızı poliçe türü ve limitleriniz dahilinde karşılayabilmenizi sağlar. Kazada kusur sorgulama ve kusur oranı hesaplama asli ve tali kusur durumlarına göre yapılır.
Trafik Kazasında Kusur Oranı Nedir?
Bir trafik kazasına karıştığınız zaman öncelikle kazada kusur oranı öğrenme konusunda destek almak istersiniz. Kusur oranını öğrendikten sonraki işlem ise hesaplama işlemidir. Kazada kusur oranı hesaplama hasar sorumluluk oranları baz alınarak yapılır. Önce sorumlu tarafın tespit edilmesi gerekir ki oran doğru hesaplanabilsin. Hangi tarafın kusurlu olduğunu tespit etmek için aşağıdaki incelemeler yapılır.
- Kazanın gerçekleştiği lokasyon / bölge
- Hava şartları ve yol durumu
- Kazaya anındaki araç ve sürücülerin durumu
Yukarıdaki koşullar incelendikten sonra kazaya karışan tarafların kusur oranları tespit edilir. Eğer her iki tarafta eşit oranda kusurlu bulunursa her iki tarafta %100 kusurlu kabul edilerek işlem yapılır. Diğer yandan 53/1-b kusur oranı almak için dönüş kurallarını ihlal etmiş olmanız gerekir. Bu durumda %75 oran alırsınız. Bunun yanı sıra kazada asli ya da tali kusurlu olmanız da işlemin lehinize ya da aleyhinize olmasını belirler. Örneğin kavşaklarda geçiş hakkını ihlal ettiyseniz 57/1-c kusur oranı üzerinde değerlendirilirsiniz.
Kazada Asli ve Tali Kusur Nedir?
Herhangi bir trafik kazasına karıştığınızda asli ya da tali kusurlu olabilirsiniz. 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu 84. Maddesine göre kazada ana kusurlu olan asli kusurlu olarak anılır. Tali kusur ise ikinci dereceden kusurlu olduğunuz anlamına gelir. Kaza olduktan sonra olay yerine gelen trafik ekibi görevlileri kusur dağılımı yapar. Eğer hatanız şerit izleme ve değiştirme kurallarına uymamak ise 56/1-a kusur oranı olan %75 kusur oranı üzerinden değerlendirilirsiniz.
Oran kazanın durumu ve kazadaki hatanıza göre asli kusurlarda %100 ve %75 olarak belirlenmiştir. %50 her iki tarafta kusurlu olduğunda her iki tarafa da verilen orandır. %25 ise tali kusurlu olmanız durumunda alacağınız orandır. Örneğin kafanızda 52/1b kusur oranı yüzde kaç sorusu varsa konu hız konusu olduğundan kusur oranı %25’tir.
Asli kusurlu olmak için aşağıdaki kurallardan en az birini ihlal etmiş olmanız gerekir
- Şerit ihlali yapmak ve hatalı şerit değiştirmek
- Kırmızı ışıkta geçmek
- Hatalı park etmek
- Arkadan çarpmak
- Hatalı sollama ve hatalı manevra
- Park halindeki araca çarpma
- Geçiş hakkı olan yerlerde geçiş hakkına uymamak
- Taşıt giremez işareti olan yola girmek
- Alkollü araç kullanmak
Yukarıda verilen maddeler asli kusur olarak anılırken 52/1a kusur oranı yüzde kaç sorusunun cevabı ise trafikte hız limitine uymama tali kusur olarak değerlendirilir olarak cevaplanabilir. Bunun yanı sıra 52/1-b kusur oranı aracın hız limiti ile ilgili bir maddedir. Hız ihlalini yapan sürücü %25 kusurludur. Eğer kaza ile alkollü araç kullanma arasında bir nedensellik ilişkisi tespit edilirse alkollü kazada kusur oranı %100 olarak hesaplanır.
Eğer kusur oranının doğru tespit edilmediğini düşünüyorsanız itiraz hakkınız vardır. Bunun yanı sıra kazada kusur oranı öğrenme konusunda destek almak isterseniz kaza kusur oranı öğrenme ve kaza kusur oranı sorgulama işlemini Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM)’nin resmi internet sitesi üzerinden yapabilirsiniz. SBM kusur oranı sorgulama aracınızın karıştığı trafik kazalarındaki hata oranınızı öğrenmenize yardımcı olur.
Trafik Kazalarında Kusur Oranı Neye Göre Belirlenir?
Kazada kusur oranı öğrenme, kaza kusur oranı sorgulama ve kusur oranı hesaplama kadar kazada kusur oranı belirleme de oldukça önemlidir. Maddi hasarlı trafik kazalarında ilk yapılan işlem tutanak tutmaktır. Eğer taraflar kaza durumu konusunda uzlaşma sağlarlarsa tutanağı kendileri de tutabilirler. Anlaşmazlık olması durumunda ise devreye kazanın olduğu lokasyona göre polis ya da jandarma girebilir.
Tutanak tutulduktan sonra tutanak kaza fotoğraflarıyla birlikte ilgili sigorta firmasına gönderilir. Sigorta firmaları kendi sigortalılarının araçlarına ait TRAMER (Trafik Sigortaları Merkezi) kaydı oluşturur. Eğer kusur kavşaklarda geçiş hakkına uymama ise kusur 57 madde üzerinden belirlenir. 57/1c kusur oranı yüzde kaç sorusu da geçiş hakkıyla ilgili bir soru olup oran %75’tir.
Sigorta şirketleri ve poliçe sahiplerinin 5 iş günü içinde TRAMER incelemesine itiraz etmemesi durumunda tutanak taraflarca kabul edilmiş sayılır. SBM internet sitesi üzerinden kaza kusur oranı öğrenme, kaza kusur oranı sorgulama ve kusur oranı hesaplama işlemi yapabilirsiniz.
Trafik Kazalarında Kusur Oranı Nasıl Hesaplanır?
Kusur oranı hesaplama sırasında ise kaza bölgesinde yapılan inceleme sonuçları ve kaza fotoğrafları delil olarak kullanılır. Ayrıca düzenlenen kaza tutanakları da kusur oranı hesaplama sırasında kullanılır. Kişilerin kazadaki sorumluluk oranları kusur oranlarını belirler.
Kusur oranları genel olarak %0, %25, %50, %75 ve %100 olarak belirlenir. %0 kazada hiçbir hatası olmayan sürücüye verilen oranken %100 oranı alan sürücü kazada %100 kusurludur. Örneğin hatalı park halindeki araca çarpma kusur oranı hesaplaması %100 asli kusur üzerinden yapılır. Diğer yandan 57/1a kusur oranı yüzde kaç sorusunun cevabı ise karayolları Trafik Kanununun 57 maddesindeki kavşaklarda geçiş hakkı kusuru üzerinden değerlendirilir ve asli kusur olarak kabul edilir. Oranı ise %75’tir.
Trafik kazalarındaki kusur oranını belirleyen ilk yetkili merci SBM'dir. Sigorta şirketleri TRAMER sistemine tutanak ve fotoğraf gibi ilgili delilleri ilettikten sonra sürücünün kusur oranı SBM tarafından tespit edilir. Ancak sürücüler bu oranlara itiraz ederek yeniden değerlendirme talep edebilirler.
Trafik Kazalarında Kusur Oranı Sorgulama Yöntemleri
Kusur oranı hesaplama, kaza kusur oranı sorgulama ve kazada kusur oranı öğrenme konusunda SBM’den destek alabilirsiniz E-devlet şifreniz ve T.C. kimlik numaranızla giriş yaptıktan sonra kaza tespit tutanağına ulaşarak kaza kusur oranı sorgulama işlemi yapabilirsiniz. Kaza sonucu sorgulama 56/1-c kusur oranı veriyorsa şerit izleme, geçiş kolaylığı sağlama ve takip mesafesi ihlali sonucu kaza yaptığınız anlamı taşır. Oranı ise %75’tir Kaza tespit tutanağını aşağıdaki bilgilerden birini girerek sorgulayabilirsiniz.
- Plaka, T.C. sürücü kimlik numarası
- Plaka ve vergi kimlik numarası
- Plaka ve sigortalı sürücü T.C. kimlik numarası
Yukarıda bahsedilen sorgulama yöntemlerinin dışında kusur durumu sorgulamayı SMS ile yapmanız mümkündür. Bunun için “KKT” yazıp boşluk bırakarak araç plaka numaranızı yazarak 5664’e kısa mesaj gönderebilirsiniz.
E-devlet üzerinden ulaşacağınız SBM sistemi kazada kusur oranı öğrenme, kusur oranı sorgulama ve kusur oranı hesaplama işlemlerinin yanı sıra itiraz etme olanağı da sunar. 5 iş günü içerisinde yapabileceğiniz itirazınızı “Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama ve İtiraz” sekmesi üzerinden iletebilirsiniz.
Olası bir kaza durumunda araçlarınızı güvene almak isterseniz istediğiniz sigorta türünü belirleyerek araç sigortanızı Sigortayeri üzerinden yaptırabilirsiniz. Sigortayeri size hizmet kalitesiyle öne çıkmış sigorta firmalarının tekliflerini sunarak bütçenize ve ihtiyacınıza uygun tercih yapmanıza yardımcı olur.
Araç trafik sigortası ya da kasko sigortanızın süresi doluyorsa ya da yeni bir sigortaya ihtiyacınız varsa vakit kaybetmeden Sigortayeri ile iletişime geçerek olası kaza durumunda da yanınızda olarak kaliteli ve süratli hizmet sunan sigorta şirketlerinden biri üzerinden aracınızı güvence altına almaya ne dersiniz!
Sıkça Sorulan Sorular
Kusur oranı nasıl öğrenilir?
Kusur oranınızı SBM (Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi) internet sitesine e-devlet üzerinden girerek ya da 5664’e kısa mesaj göndererek öğrenebilirsiniz.
Kazada %100 kusurlu olunca ne olur?
Kazada %100 kusurlu olmanız durumunda karşı tarafın trafik sigortası hasarınızı karşılamaz. Kasko sigortanız yoksa tüm masrafları kendi bütçenizden ödemeniz gerekir.
Kazada yüzde 50 kusur kim öder?
%50 kusur kazada yarı yarıya kusurlu olma anlamına gelir. Başka bir ifadeyle 8’de 4 kusurlu demektir. Bu durumda araçta oluşan hasarın yarısı poliçe teminat limiti dahilinde karşı aracın sigortası tarafından karşılanır.
8'de 8 kusurlu ne demek?
Kazada tüm kusur tek bir araç sahibinde ise 8’de 8 yani %100 kusurlu olarak adlandırılır.
Kazada 100 kusurlu olunca değer kaybı alınır mı?
Kazada %100 kusurlu olunca değer kaybı almanız söz konusu değildir.