Sisli Havalarda Araç Kullanma Yöntemleri

Trafik Sigortası

 Sisli Havalarda Araç Kullanma Yöntemleri 

İstanbul’da yaşayanlar bilir, günlerdir yoğun bir sis eşliğinde hayatlarımıza devam ediyoruz. Sisli hava sizde de bilinmeze doğru yol alıyor gibi hissettiriyor mu bilemeyiz; ama kabul edelim tehlikeli olmasına rağmen huzur verdiği bir gerçek.

Kalabalık şehirlerde bu huzur hissi, trafiğe çıkmak zorunda kalana kadar sürüyor tabii. Günde ortalama 110 dakikası trafikte geçen bir İstanbullunun sisle birlikte hayatı oldukça çekilmez hale geliyor. Hal böyle olunca da, siz siz olun kendinizi koruyun diye, sisli havalarda araç kullanmanın püf noktalarından bahsedelim dedik. Umarız faydalı olur.  

Farlar Hazır mı?

  • İlkokul’un ilk dersinde öğretmeninizin size söyledikleri gibi olacak; ancak farlarınız aracınızın siste fark edilmesini sağlayacağı için, trafiğe çıkmadan kısa ve sis farlarınızla stop lambalarınız çalışıyor mu diye kontrol etmenizde fayda var.
  • Kontrol tamamsa, kısa ve ön sis farlarınızı yakarak trafiğe çıkabilirsiniz. Sanılanın aksine uzun farlar sisli havalarda görüşü engeller. Bu sebeple uzun farları yolculuk süresince unutuyoruz.
  • Seyir esnasında dörtlü flaşörlerin yakılması yine çok sık yapılan bir hatadır. Görülmek için yakılan dörtlü flaşörler etrafınızdaki araçlara duruyorsunuz veya tehlikedesiniz mesajı verecektir. Yine eller seyir esnasında dörtlü reflektör işaretinden uzak olmalı.
  • Oldu da durmak durumunda kaldınız ve aracı emniyetli bir yere çektiniz; şimdi dörtlü flaşörlerinizi yakın ve arkadan gelen araçları uyarmak için de 80-100 metre geriye reflektör yerleştirin.

Peki ya Temel Güvenlik Önlemleri?

  • Sisli havada teybin kapalı olması ve camlarınızın açık olması, yaklaşan araç ve etrafınızdaki diğer sesleri duyabilmenizi sağlayacaktır. Fark ettiyseniz cep telefonunu saymıyoruz bile. Dikkat dağıtacak her şey sizden uzakta olmalı.
  • Kavşaklar, şehir içi yollar ve yayalar… En dikkatli olmanız gereken yerler! Şehir içinde hem yayaların güvenliği açısından, hem de daha çok araçla karşılaşma olasılığından ötürü aracınızı çok daha yavaş sürmeniz gerekmektedir.
  • Sisli havada sollama ve şerit değiştirme yapılmamalıdır. Düşünsenize, görüş mesafeniz çok azken karşıdan gelen aracı nasıl göreceksiniz? Zaten yavaş gidiyorsunuz, sollama çok da gerekmemeli, diye düşünerek kendimizi rahatlatıyor ve güvenli yolculuğumuza devam ediyoruz.

Takip Mesafesini Nasıl Ayarlayacağız? 

  • Sisli hava tam bir bilinmez olacağı için takip mesafenizi, sizin gördüğünüz alana göre ayarlamalısınız. Burada yol kenarındaki işaretleri takip edebilirsiniz. Bu işaretler reflektörlü olduğu için görüşle ilgili daha doğru referans olacaktır.
  • Sis, sadece görüş mesafesinin azalmasına neden olmaz. Su buharından meydana geldiği için zemini de kaygan hale getirir. Bu sebeple, fren mesafeniz mutlaka uzamalıdır. Zaten görüş mesafeniz düşmüş, bir de yerler kaygan… Normal takip mesafenizi minimum 2’yle çarparak yola devam etmeniz güvenli olacaktır.

Sayılarla da örnekleyelim: Normal hava koşullarında 80 km/s ile giden bir aracın fren mesafesi 42 metre olarak hesaplanır. Sisli havalarda kaç km/s hız ile   gidiyorsanız, diğer araçla önünüzde o kadar mesafe bırakmanız güvenli olacaktır, 50km/s’yse 50-60 metre yeterli olur gibi düşünebilirsiniz.

Biz sisli havalarda kendinizi nasıl koruyabileceğinizi yukarıda listeledik, siz de işinizi son dakikaya bırakmadan kendinizi ve aracınızı güvence altına alabilir ve en iyi fiyat garantisiyle sigortanızı satın alabilirsiniz.