Onlarca Sigorta Şirketinden
En Kapsamlı Teklifler Karşında!

Kolay. Hızlı. Pratik.
Araç Sigortası

SRC Belgesi Nedir? Nereden Alınır?

Yük ve yolcu taşımacılığı yapan sürücülerin sahip olması gereken SRC belgesi, meslekî yeterlilik göstergesidir. Ticarî araçları kullanmanızı sağlayarak taşımacılık faaliyetlerini gerçekleştirebilirsiniz. Bu evrak modeli, yurt içi ve dışında mesleğini yapmak isteyen kişilerin bilgi, beceri ve yasal düzenlemelere uygun hareket etmelerini sağlar. Belge olmaksızın ticarî araç kullanımı, araç sahibi ve sürücüye cezaî yaptırım uygulanmasına neden olabilir.

SRC Belgesi Nedir? Çeşitleri Nelerdir? 

4925 Sayılı Karayolları Taşıma Kanunu ve Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında ticarî araç sürücülerinin sahip olması gereken bir belge türüdür. Yetkinlik sertifikası olan bu belge, özel eğitim programlarının sonucunda sınavda başarılı olan sürücülere verilir. Bu belge, sürücülerin ehliyet ve psikoteknik raporuna ek olarak alması gereken bir evraktır. Minibüs, otobüs, panelvan, kamyonet, çekici, tır ve kamyon gibi araçları kullanımına yetki verir. Yapılan ticarî iş türüne göre belge çeşidi alınır.

SRC 1 ve 2 uluslararası ve yurt içi yolcu taşımacılığı faaliyetlerinde zorunludur. SRC 3 ve 4, uluslararası ve yurt içi yük ve kargo taşımacılığı yapan sürücülerin sahip olması gereken bir belge türüdür. SRC 5 ise tehlikeli mal ve madde taşımacılığı yapan sürücülerin yeterliliklerini gösterir. Sürücülerin uzmanlaşmalarına yardımcı olan bu belge profesyonel, güvenli ve etkili bir hizmet sunmalarını sağlar.

SRC Belgesi Nereden Alınır? 

SRC belgesini almak için kişilerin eğitimlerini tamamlayıp sınavda başarılı olması gerekir. Ardından Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim Merkezleri ile yetki verilen özel kuruluşlardan alınabilir. Belgelerinizi tamamladıktan sonra bazı sürücü kursu ve okulu gibi çeşitli eğitim kurumlarına başvurabilirsiniz. Ardından başvuru sürecini ve gerekli işlemleri tamamladıktan sonra belgenizi kısa sürede teslim alabilirsiniz.

SRC Belgesi Nasıl Alınır? SRC Belgesi Alma Şartları Nelerdir? 

Adayların Milli Eğitim Bakanlığı veya özel kurumlarda düzenlenen eğitim programlarını tamamlayıp sınava girmeleri gerekir. Sınavdan en az 70 puan alan kişiler, başarılı olup belgeyi almaya hak kazanır. Adayların meslekî yeterlilikleri ile birlikte fiziksel ve psikolojik uygunlukları da test edilir. 2003 yılından önce B sınıfı ehliyet alanlar, doğrudan belgenin sahibi olur. Ancak 2003 yılı sonrasında ehliyet alan kişilerin eğitim almaları ve sınava girmeleri zorunludur. SRC belgesi alma şartları aşağıdaki gibidir:

  • Araç türünü içeren, en az B sınıfı ehliyet sahibi olmak
  • Belge türüne göre 19 ya da 26 yaşın üzerinde olmak ve 66 yaşın altında olmak
  • Sürücünün psikolojik ve fiziksel sağlığını değerlendiren bir psikoteknik rapor almak
  • Sağlık durumunun taşımacılık faaliyetleri için elverişli olduğunu kanıtlamak
  • Başvuruda bulunulan belgenin sınıfına uygun 36 saatlik yurt içi ve 41 saatlik uluslararası taşımacılık eğitimini tamamlamak

SRC Belgesi için Gerekli Evraklar Nelerdir? 

Belirli bir yaşın üzerinde ehliyet sahibi olan kişiler, belgeyi alarak taşımacılık sektöründe çalışabilir. Eğitim ve sınav sürecini tamamlayan adaylar, evraklar ile başvurularını yapabilir. SRC belgesi gerekli evraklar arasında; nüfus cüzdanı, diploma ve ehliyet fotokopisi, sağlık raporu, adlî sicil kaydı, ikametgâh belgesi, eğitimlerin tamamlandığını gösteren belgeler ile 2 adet vesikalık fotoğraf yer alır.

2003 yılından önce B sınıfı ehliyet alan kişiler, SRC 2 ve 4 alabilir. C ve D sınıfı ehliyet sahibi bireyler ise SRC 2 ve 3 ile 4 belgeleri için başvurabilir. Bu belgeyi sınavsız almak isteyenlerin kaçakçılık ve terör gibi suçlardan sabıkasının bulunmaması ve 66 yaşından gün almaması gerekir. Sınavsız belge almak isteyenler için gerekli evrak ise kimlik ve sürücü belgesi fotokopisi ile dilekçe ve 2 adet vesikalık fotoğraftan oluşur.     

SRC Belgesi Neden Alınır? 

Yurt içi ve yurt dışında lojistik faaliyetlerde bulunan firmalar, SRC belgeli sürücülere ihtiyaç duyar. Meslekî yeterlilikleri olan kişilerin yasal düzenlemeler gereği aldığı bu belge, güvenli sürüş deneyimi için önemlidir. Lojistik firmalarının sürücülerinin yolculuk sırasında belgeyi yanlarında taşımaları gerekir. Sürücülerin bilgi ve becerilerinin göstergesi olan evrak araç ve motor bilgisi, ilk yardım, harita okuma ile güvenli sürüş teknikleri gibi birçok yetkinliğin kanıtıdır. Şoförlerin yüksek performans göstermelerine destek olur.

Karayolu Taşıma Kanunu ve Taşıma Yönetmeliği tarafından zorunlu tutulan SRC belgesi, sürücülerin bilgi ve becerilerinin artmasını sağladığı gibi yol güvenliği ve taşımacılık standartlarının iyileştirilmesine de katkıda bulunur. Firmaların ve sürücülerin mesleklerini bilinçli, güvenli ve etkili bir şekilde yapmalarına yardımcı olur. Lojistik şirket ve sürücülerinin cezaî yaptırımlardan korunmasını sağlar.   

SRC Belgesi Ne Kadar? 

SRC belgesinin fiyatları, türlerine göre değişiklik gösterir. Her yıl düzenli olarak güncellenen fiyatlar, kurs ücreti ve harç ile birlikte kart bedelinden meydana gelir. Ortalama kurs fiyatları 8.000 ile 10.000 arasında farklılık gösterir. Eğitim kurumuna göre değişen ücretler, toplam miktar üzerinde etkili olabilir. Programların süresi, fiyatları doğrudan etkiler. Bazı eğitimler 36 saat sürerken bazıları da 95 saatlik olabilir. Sınav harcı, tüm belge türlerinde 1.000 TL olup kart bedeli de 211 TL'dir. 

SRC Belgesi Kaç Yıl Geçerli? 

SRC belgesi geçerlilik süresi, türüne göre farklılık gösterir. SRC 1, 2, 3 ve 4 süresiz olurken, SRC 5 ise 5 yıl boyunca kullanılabilir. Alındığı tarihten itibaren geçerlilik süresi başlayan SRC 5 için SRC 3 ve 4 belgelerinden birine sahip olunması gerekir. Bu yüzden SRC 5 belgesi 5 yıl sonunda yenilenir.

SRC Belgesi Yenilenme Süreci 

Sürücüler, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na ya da yetkili bir kuruma yenileme başvurusu yapabilir. Gerekli evrakı tamamlamanız gerekir. Belge türüne ve yenileme süresine göre eğitimi ve sınavı yenilemek zorunda kalabilirsiniz. Yenileme işlemi için kurumun belirlediği ücreti ödemeniz gerekir. Başvuru ve gerekli işlemleri tamamladıktan sonra yeni belge, başvuru sahibine teslim edilir. Kayıp ve yıpranan SRC belgesinin yenilenme süreci, başvuru adımı ile başlayıp dilekçe ve belgelerin tamamlanmasıyla devam eder. Ücret ve belge teslimi ile de son bulur.     

SRC Belgesi Kaç Yaşında Alınır? 

SRC belgesi yaş sınırı, belge türüne ve kullanılan araca göre geniş bir yelpazeye yayılır. Genel olarak, 19 ile 66 yaş arasındaki kişilere verilir. SRC 1 için en az 19 yaşında olmanız gerekir. SRC 2 belgesi, minibüs şoförleri için 19, otobüs şoförleri için ise 26 yaşından gün alınmasını öngörür. SRC 3 belgesinin minimum yaş sınırı 19 iken üst yaş sınırı 66'dır.

SRC 4 belgesine sahip olmak isteyenler, 18 ve 66 arasındadır. Ancak büyük otobüs kullanan şoförlerin 26 yaşından gün alması gerekir. SRC 5 belgesi alması gereken sürücülerin en az 19 yaşında olması şartı mevcuttur. Almak istediğiniz belgenin şartlarını karşıladığınız takdirde başvuru işlemlerini başlatabilir ve kısa süre içerisinde tamamlayabilirsiniz.

SRC Belgesi Ne Kadar Sürede Alınır? 

SRC belgesi şartlarını karşılayan sürücüler, yurt içi taşımacılık için ortalama 36, uluslararası taşımacılığı için ise 41 saatlik bir eğitim programını tamamladıktan sonra sınava girer. Sınavda en az 70 puan alan kişiler, başarılı sayılır ve belge için başvuru adımlarını tamamlayabilir. Sınav ve sonuçların açıklanacağı tarihe göre değişse de ortalama 2 ile 4 hafta arasında belgenizi teslim alabilirsiniz.

Belgeyi alırken dikkat etmeniz gerekenlerin içerisinde; belgelerin eksiksiz olması, yaş sınırı, eğitim ve sınav uygulaması gibi birçok kriter yer alır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile yabancı uyruklu kişilerin prosedürleri farklılık gösterir. Yabancı uyruklu sürücüler, çalışma izni ile eğitim ve sınav uygulaması, belgelerin tamamlanması, ücret ve evrak teslimini gerçekleştirip belgesini teslim alabilir. 

SRC Belgesi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular 

Sınavsız SRC belgesi nasıl alınır? 

Sınavsız SRC belgesi almanız için 2003 yılından önce B, C, D ve E sınıfı ehliyet sahibi olmanız gerekir. Kimlik ve sürücü belgesi, dilekçe ve fotoğraflar ile birlikte Ulaştırma Bakanlığı’na pratik bir şekilde başvuru yapabilirsiniz. Alırken dikkat etmeniz gerekenler arasında; belgelerin tam olması, sınav başarı notu, sağlık raporu ve ehliyet gibi unsurların eksiksiz olması yer alır.

SRC belgesi cezası ne kadar? 

SRC belgesi olmaksızın trafiğe çıkan sürücü ve araç sahibi işletmelere cezaî yaptırım uygulanır. SRC belgesi cezası 2025 sürücülere 2.250, işletmelere 5.679 TL olarak verilir. e-Devlet, PTT şubeleri, vergi daireleri ve anlaşmalı bankalar aracılığı ile zamanında ve doğru bir şekilde ödemeniz gerekir. Erken ödeme imkânı ile indirim oranlarından faydalanabilirsiniz. 

Muafiyetli SRC belgesi nedir? 

Muafiyetli SRC belgesi, askerî personel ve meslekî deneyime sahip olan kişiler ile belirli tarihten önce ehliyet alanlara verilir. 2003 yılından önce ehliyet alan sürücüler, sınav ve eğitim süreçlerinden muaf olur.

Hususi kamyonet için SRC belgesi gerekli mi? 

Bireysel kullanım amacıyla kamyonet kullanan kişiler için SRC belgesi zorunlu değildir. Ticarî amaçla yük taşıyan kamyonet sürücülerinin bu belgeye sahip olması gerekir.